Hans Zollner kritizuje postup církve při řešení zneužívání v Německu.

AUGSBURG - Pomalost, nejednotné normy, přetížené vedení církve: jezuita Hans Zollner kritizuje zpracování případů zneužívání v Německu. Vytváří se dojem, že "církev se nepoučí".

Odborník na ochranu dětí a jezuita Hans Zollner kritizoval zpracování případů sexuálního zneužívání v katolické církvi v Německu. V rozhovoru pro úterní vydání deníku Augsburger Allgemeine kritizoval psycholog a teolog především malou rychlost a nedostatek jednotných standardů. V Rakousku byly již v roce 2010 a ve Francii v roce 2018 podle něj zřízeny nezávislé komise, které byly ustaveny tamními biskupskými konferencemi pro celý proces vyrovnání se s minulostí. "To znamená, že od samého počátku existovaly společné standardy a společné informační kanály - bohužel v Německu jsme k tomu neměli potřebné odhodlání," řekl otec Zollner.

Různá přání obětí

Lidé v církvi dodnes nechápou, že oběti mohou mít rozdílné požadavky na řešení jejich případu, pokračoval Zollner. "Někteří chtějí peníze, jiní ne. Někteří chtějí vyjít na veřejnost, jiní ne. Někteří chtějí mluvit s biskupem, jiní ne." Vzhledem k tomu by bylo ze strany církve užitečné dát jasný signál, že tato různá přání respektuje. To se však plošně neděje. Odborník zároveň vyjádřil pochybnosti o vůli federální a zemské vlády postavit se problému čelem a zahájit vlastní šetření. "Něco takového by stálo hodně peněz.

Zollner (56) vede Institut pro ochranu proti zneužívání na Papežské univerzitě Gregoriana. V pátek vyšlo najevo, že v budoucnu bude také poradcem diecézního úřadu pro ochranu dětí v římské diecézi. Německý teolog a licencovaný psychoterapeut je mezinárodně uznávaným odborníkem na prevenci sexuálního zneužívání nezletilých v katolické církvi. (tmg/KNA)

 

Zdroj: https://www.katholisch.de/artikel/43933-zollner-kritisiert-missbrauchs-aufarbeitung-der-kirche-in-deutschland