Přední německý římskokatolický duchovní, kardinál Reinhard Marx, nabídl papeži svou rezignaci v souvislosti se skandály církve týkajícími se sexuálního zneužívání dětí.

„V podstatě mi jde o to, abych nesl spoluodpovědnost za katastrofu sexuálního zneužívání církevními představiteli v posledních desetiletích,“ uvedl v dopise papeži Františkovi.

Kardinál Marx  je mnichovským arcibiskupem a papež jeho nabídku stále zvažuje.

Papež František poslal do Kolína nad Rýnem dva biskupy, aby vyšetřili případy zneužívání.

V roce 2018 studie, kterou si nechala vypracovat sama církev, zjistila, že v Německu bylo v letech 1946-2014 sexuálně zneužito římskokatolickými kněžími více než 3 600 dětí.

Pouze 38 % domnělých pachatelů bylo žalováno, přičemž většina z nich čelila pouze mírnému disciplinárnímu řízení. Přibližně každý šestý případ se týkal znásilnění. Většina obětí byli chlapci a více než polovině z nich bylo 13 let nebo méně.

Kardinál Marx v dopise uvedl, že vyšetřování v posledních letech odhalilo „mnoho osobních selhání a administrativních chyb“, ale také „institucionální nebo systémové selhání“ v souvislosti se sexuálním zneužíváním dětí.

V německy psaném prohlášení na internetových stránkách mnichovského arcibiskupství se uvádí, že jeho dopis byl datován 21. května. Papež ho požádal, aby zůstal ve své funkci až do rozhodnutí o jeho rezignaci.

Kardinál Marx ve svém dopise uvedl, že se církev dostala do „mrtvého bodu“. Uvedl, že s jeho rezignací by snad církev mohla „nově začít, nově vykročit“. „Chci ukázat, že v popředí není úřad, ale poslání evangelia.“

Kardinál Marx má pověst liberála a často vyzýval k reformě církve, říká zpravodaj BBC z Berlína Damien McGuinness.

Německou katolickou církví otřásla obvinění, že někteří církevní představitelé v minulosti kryli zneužívání dětí. Pod palbou kritiky je zejména konzervativní kardinál Rainer Maria Woelki, arcibiskup Kolína nad Rýnem, uvádí náš zpravodaj.

V březnu kardinál Woelki odmítl odstoupit, přestože nezávislá zpráva odhalila řadu porušení povinností ze strany duchovních v jeho kolínské arcidiecézi. Zpráva po prozkoumání církevních záznamů označila více než 300 obětí sexuálního zneužívání.

Kardinál Woelki uvedl, že vítá papežovo rozhodnutí vyslat dva biskupy, aby vyšetřili způsob zacházení s obviněními ze zneužívání, a bude je v jejich práci podporovat.

V březnu kardinál uvedl, že jeho rezignace by byla „jednodušší cestou“. „tím, že zůstávám ve funkci, přebírám odpovědnost za to, co jsem v Kolíně nad Rýnem začal: nekompromisní a úplné objasnění.“
V katolické církvi je registrována přibližně čtvrtina německé populace.

 

BBC, 2021. Top German cleric asks to quit over Church sex abuse failures [online]. 4.6. [cit. 8.6.2021]. Dostupné z: https://www.bbc.com/news/world-europe-57357312