Podle vyšetřování švýcarského listu "Le Temps" zveřejněného v sobotu 13. ledna docházelo v ultrakonzervativním Bratrstvu svatého Pia X. k sexuálnímu, psychickému a fyzickému násilí.

Tato disidentská fundamentalistická katolická skupina "se nevyhne obvinění z ovládání, sexuálního násilí a sektářství", píše švýcarský deník. V rozsáhlém vyšetřování zveřejněném v sobotu 13. ledna odhalují noviny Le Temps případy sexuálního, psychického a fyzického násilí, k nimž údajně došlo v několika zařízeních vedených ultrakonzervativním Společenstvím svatého Pia X. Toto několikaměsíční vyšetřování, které sahá od švýcarského kantonu Valais až po Brusel, přes Savojsko a Bretaň, zabírá prvních šest stran sobotního vydání švýcarských novin.

Novináři tvrdí, že obdrželi více než dvacet interních dokumentů, včetně dopisů podepsaných vysokými představiteli a výpisů z interních vyšetřování. "Naše analýza ukazuje, že od založení bratrstva, nebo přibližně od něj, až do roku 2020 docházelo v Evropě i ve světě k sexuálnímu, psychickému a fyzickému násilí," píší. Skupina na pomoc obětem odhaduje počet "problematických kněží" v bratrstvu na přibližně 60, tedy téměř 10 % členů, upozorňují noviny.

Společnost svatého Pia X., kterou v roce 1970 založil kontroverzní francouzský biskup Marcel Lefebvre, je skupina fundamentalistických katolíků, kteří se ostře staví proti liberálním reformám katolické církve, jež v 60. letech 20. století zavedl Druhý vatikánský koncil. Její sídlo se nachází poblíž Menzingenu, malé vesnice v regionu Zug jižně od Curychu. Bratrstvo tvrdí, že působí ve více než 60 zemích na šesti kontinentech, má 590 kněží a téměř půl milionu věřících.

"Kult tajemství

Společnost raději příliš neotvírá své dveře a podle deníku Le Temps dokonce přijala "kult tajemství". Je jednou ze dvou organizací, které odmítly otevřít své archivy pro vyšetřování, jehož výsledkem byla zpráva Sauvé, která odhalovala rozsah sexuálního zneužívání páchaného ve francouzské katolické církvi od roku 1950.

41letý François de Riedmatten ze Sionu na jihozápadě Švýcarska vyrůstal ve Společnosti poté, co byl poslán do internátní školy v La Péraudière ve Francii. Na stránkách deníku Le Temps popisuje zacházení, kterého se na něm dopouštěl jeho nadřízený, který mu podle jeho slov "s potěšením ubližoval". "Po sprše přicházel a zvedal mi pohlaví, údajně aby zkontroloval, zda jsem řádně namydlený. Štípal mě do hýždí. Bil mě a hned potom mě líbal. Když mi vylezla košile z kalhot, byť jen trochu, hned mi ji zastrkoval zpátky, pohyboval se sem a tam a přejížděl mi přes rozkrok." Současný ředitel školy François-Joseph Bonnand, kterého deník Le Temps kontaktoval, uvedl, že byl výpovědí Françoise de Riedmatten "ohromen a zděšen". Poukazuje na to, že tento člověk již není zaměstnancem školy a že násilí se ve škole již nepraktikuje.

Podle švýcarského deníku Společnost odmítla odpovědět na otázky, stejně jako na všechny dotazy médií týkající se násilí páchaného řeholníky. V e-mailu nicméně představení uvedly, že v těchto obzvláště bolestivých případech "Bratrstvu jde v první řadě o oběti": "Nabízí jim svou pomoc tím, že je podpoří, povzbudí je k podání stížnosti u soudních orgánů, provede je soudními postupy a v rámci možností je doprovodí při jejich obnově."

Zdroj: https://www.liberation.fr/international/europe/fraternite-saint-pie-x-une-enquete-du-journal-le-temps-revele-des-violences-sexuelles-et-psychologiques-20240113_KY7LTWIXDRFAXNGXIDZB32NUQY/

 

Před soudem stanuli např. dva kněží:

Případ abbého B. soud v Saint-Malo uzavřel: případ je promlčen. V 90. letech minulého století se kněz během jízdy autem dotkl pohlaví nezletilého chlapce. Útok, který kněz vždy přiznával, tvrdí jeho právník Christophe Guy. Nikdy však nebyl odsouzen.

Jeho spolubratr, abbé M., byl souzen v La Roche-sur-Yon, byl tento další kněz SSPX také odsouzen. Stálo před ním 27 obětí, které ho obvinily ze sexuálního zneužívání v letech 1995 až 2020, kdy byly všechny nezletilé. V tomto mimořádném procesu klerik prohlásil, že "pedofilie zamořila celou jeho bytost". A rozsudek byl nekompromisní: 20 let odnětí svobody za sexuální obtěžování a znásilnění.

Zdroj: https://www.letemps.ch/suisse/derriere-les-clochers-d-econe-emprise-violences-sexuelles-et-grands-secrets