Christa Pongratz-Lippittová, 13. ledna 2022

Hans Zollner, vatikánský odborník na pohlavní zneužívání duchovními.

Přední církevní odborník na prevenci pohlavního zneužívání kritizuje papežův postoj k problematice zneužívání.

„Z našeho pohledu, tedy z pohledu západoevropských a anglosaských zemí, je zapotřebí daleko větší důslednosti při dožadování se toho, co již zákony umožňují,“ uvedl ředitel Ústavu antropologie, mezioborových studií lidské důstojnosti a péče (IADC) při Gregoriánské univerzitě v Římě, Hans Zollner SJ, 2. ledna pro německý týdeník Welt am Sonntag.

Podle něj by mohl být právě papež mnohem rozhodnější, zaručit větší právní ochranu a udělit obětem právo na svou pozici ve vatikánském procesním právu.

Zatímco František patří k jiné generaci a byla tak pro něj důležitější jiná církevní témata, stále se učí. „Říká o sobě, že má za sebou intenzivní výuku,“ říká Zollner a připomíná, že sám František připustil, že se dopustil omylů.

IADC, dřívější Centrum pro ochranu nezletilých, bylo otevřeno v říjnu 2021. „Nesmí se nám stát, že pouze vydáme pokyny, které přistanou na poličce mezi dalšími knihami. Je třeba, abychom se skutečně případy zabývali, abychom umožnili obětem předstoupit a oslovit nás,“ uvedl pro Welt am Sonntag. Zdůraznil, že pro důvěryhodnost katolické církve má činnost IADC zaměřená na prevenci pohlavního zneužívání duchovními stěžejní význam.

V Německu došlo k zastavení vyšetřování výdajů arcidiecéze poté, co diecézní administrátor ukončil vyšetřování zahájené loňský prosinec na pokyn úředníků kurie. Vyšetřování výdajů kolínské arcidiecéze, kterou spravuje za nepřítomnosti kard. Woelkiho biskup Rolf Steinhäuser, započaté minulý rok, bylo zastaveno na žádost dvou různých vatikánských kongregací.

5. ledna Kongregace pro nauku víry a Kongregace pro biskupy oznámily biskupu Steinhäuserovi, že vyšetřování nesmí na papežovu žádost začít, dokud se nevrátí ze své čtyřměsíční zahraniční dovolené 2. března kard. Woelki.

Katoličtí laici tento krok Vatikánu odložit vyšetřování velmi kritizují.

Odložení vyšetřování o dalších sedm týdnů nechává příliš mnoho prostoru pro spekulace, uvedla místopředsedkyně kolínské arcidiecézní rady Bettina Heinrichs-Müllerová pro Kölnische Rundschau.

„Už nyní je jasné, že se kard. Woelki vrátí s plnou oficiální pravomocí na začátku března a rozhodne, kteří církevní právníci budou tyto finanční postupy vyšetřovat,“ řekl KNA církevní právník Thomas Schüller z Münsteru.

„Jedná se o zdržovací taktiky, aby se zabránilo nezávislému vyšetřování,“ vyjádřila se organizace We Are Church 5. ledna otevřeným dopisem, kterým Vatikán obviňuje z obstrukcí.

Na začátku prosince Steinhäuser požádal Vatikán, aby se podívali na výdaje kolínské arcidiecéze, přičemž se ukázalo, že arcidiecéze utratila v letech 2019 až 2021 za poradce 2,4 milionu liber. On sám okamžitě pověřil dva církevní právníky, aby se zabývali výdaji kard. Woelkiho. Vyšetřování teď bude muset být pozastaveno, dokud se na Popeleční středu Woelki nevrátí.

 

Zdroj: https://www.thetablet.co.uk/news/14891/pope-needs-to-do-more-says-abuse-prevention-expert