Španělská katolická církev se rozhodla odškodnit oběti sexuálního zneužívání, a to i v případě smrti pachatele nebo promlčení občanskoprávního řízení.

Španělská katolická církev uvedla, že bude odškodňovat oběti sexuálního zneužívání i v případech, které nebyly uzavřeny z důvodu smrti pachatele, což je změna oproti jejímu předchozímu postoji.

„V případech, kdy není vynesen rozsudek, budeme vyplácet odškodnění i v případě, že pachatel zemřel nebo  je občanskoprávní řízení promlčeno,” uvedl na tiskové konferenci Francisco Garcia Magan, generální sekretář Španělské biskupské konference.

Poté, co oznámil, že španělští biskupové jednomyslně schválili „ucelený plán” odškodnění obětí, Garcia dodal, že bude nutné prozkoumat každý jednotlivý případ.  - A pokud se dospěje k takovému morálnímu závěru, bude následovat morální odškodnění, řekl.

Církev dosud odmítala odškodnit oběti v případech, kdy pachatel zemřel, což byly časté případy.

Španělská církev se potýká se skandálem po přelomovém mediálním vyšetřování v roce 2021, které odhalilo rozsáhlé zneužívání kněžími ve Španělsku. Je to další ze skandálů týkající se sexuálního zneužívání, do nichž je zapojena katolická církev v řadě zemí, včetně Spojených států, Irska a Francie.

Průzkum zveřejněný v říjnu 2023 jako součást zprávy španělského ombudsmana pro lidská práva odhalil, že 0,6 % z 8 000 respondentů uvedlo, že se stalo obětí zneužívání kněžími, přičemž toto číslo vzrostlo na 1,1 %, pokud se mezi pachatele zahrnuli i laici, například učitelé katolických škol.

Ve zprávě ombudsman rovněž kritizoval církev za to, že při vyšetřování plně nespolupracovala a snažila se „tento jev banalizovat”.

 

Zdroj: https://www.rp.pl/kosciol/art39467041-hiszpanski-kosciol-wyplaci-odszkodowania-za-wykorzystywanie-seksualne