Polská provincie dominikánů předložila 260stránkovou zprávu o psychickém, sexuálním a fyzickém násilí jednoho řeholníka. V neděli pak začne ve Varšavě mezinárodní konference proti zneužívání, na které se podílí i Papežská komise pro ochranu dětí.

Wroclavské  Společenství svatého Dominika, které vedl otec Pawel M., mělo pod jeho vedením na konci 90. let "všechny znaky, které umožňují označit ho za sektu", uvádí ve zprávě dominikánů odborná komise složená z pěti laiků a dvou duchovních. "Dominikán Pawel M. způsobil utrpení dospělým, kteří ho považovali za svého duchovního vůdce," uvádí se ve zprávě zveřejněné ve Varšavě.

Kritika vedení řádu

Odborníci kritizují vedení řádu za to, že proti knězi po mnoho let nepodniklo žádné kroky, ačkoli se na ně obrátilo mnoho poškozených. Kritizují nedostatečnou intelektuální a duchovní formaci bratří a četné nedostatky ve vnitřní struktuře řádu. Jednalo se například pouze o "amatérské právní poradenství". "Případ Pawla M. je také do jisté míry příkladem stavu církve nejen v Polsku, ale i ve světě," píše komise vedená konzervativním katolickým publicistou Tomaszem Terlikowskim.

Představený polské provincie řádu, otec Pawel Kozacki, se na tiskové konferenci omlouval. Dominikáni by chtěli napravit škody a chyby. Poukázal na to, že se nejedná o pedofilii. "Nové a neobvyklé na tomto případu je, že se jednalo o duchovní, právní a sexuální zneužívání dospělých osob," uvedl dominikánský provinciál. Tato řeholní komunita je jednou z největších v Polsku.

Primas katolické církve v Polsku a zmocněnec pro ochranu dětí, arcibiskup Wojciech Polak, vyjádřil postiženým soucit a podporu. "Všichni v církvi musíme z práce komise vyvodit závěry a především si vzít k srdci její doporučení, abychom se mohli jasně postavit na stranu poškozených a účinně chránit ty nejzranitelnější," uvedl písemně.

Církev poprvé svěřila vyšetřování laikům

Pawel M., který měl znásilnit několik žen, je od března ve vyšetřovací vazbě. Krátce předtím na něj jedna řeholnice podala trestní oznámení za znásilnění. Mezitím proti němu probíhá také církevní řízení. Bývalý provinciál, který údajně ignoroval indicie o zločinech, zemřel v prosinci 2020. Odborná komise pověřená dominikány vyslýchala od dubna desítky lidí. Jednalo se o první vyšetřování případů zneužívání laiky, které si objednala církev v Polsku.

Výsledky zprávy se pravděpodobně stanou také podkladem pro mezinárodní konferenci proti zneužívání za účasti Vatikánu, která začíná v neděli ve Varšavě. Papež v únoru 2019 uspořádal ve Vatikánu konferenci o ochraně dětí, která stanovila celosvětové standardy pro řešení takových případů v katolické církvi.

Zdroj:

https://www.vaticannews.va/de/welt/news/2021-09/polen-dominikaner-missbrauch-bericht-warschau-orden.html