Vatikán se rozhodl zrušit řeholní komunitu sester, kterou spoluzaložil obviněný násilník otec Marko Rupnik, oznámila v pátek slovinská arcidiecéze Lublaň.

Autor: Courtney Mares

Sestrám z komunity Loyola byl 14. prosince předložen dekret vatikánského Dikasteria pro instituty zasvěceného života a společnosti apoštolského života o zrušení jejich komunity "kvůli vážným problémům týkajícím se výkonu autority a způsobu společného života", uvedla arcidiecéze.

Podle prohlášení z 15. prosince musí k rozpuštění komunity dojít do jednoho roku. Vatikánský dekret nařizující rozpuštění komunity Loyola byl vydán 20. října.

Rupnik spoluzaložil komunitu Loyola se sestrou Ivankou Hosta ve slovinské Lublani před více než třemi desetiletími. Kněz a mozaikář byl v červnu propuštěn z jezuitského řádu poté, co byl obviněn z duchovního, psychologického a sexuálního zneužívání řeholních sester. Přesto slovinská diecéze Koper 25. října potvrdila, že Rupnik zde byl koncem srpna inkardinován ke kněžské službě, což vyvolalo pobouření veřejnosti a šokovalo Rupnikovy oběti.

Vatikán poté oznámil, že Rupnik bude čelit kanonickému procesu kvůli obviněním ze zneužívání poté, co papež František rozhodl o zrušení promlčecí lhůty.

Podle jedné z italských obětí ji Rupnik vedl ke vstupu do Loyolské komunity ve Slovinsku a vyžadoval od ní "absolutní disponibilitu a poslušnost", izoloval ji od přátel a rodiny, a to v době, kdy ji fyzicky a duchovně zneužíval.

"Otec Marko začal otevřeně vyvíjet nátlak na ostatní sestry v komunitě pomocí obvyklých psycho-duchovních strategií, které používal už u mě, s cílem mít sex s co největším počtem žen," řekla bývalá sestra z Loyoly italskému médiu "Domani" v prosinci 2022.

"Na začátku devadesátých let bylo sester 41 a podle toho, co vím, jich otec Rupnik dokázal zneužít téměř dvacet," dodala.

Rupnik působil jako kaplan komunity Loyola až do září 1993, kdy se s řeholní komunitou dramaticky rozešel. Několik sester opustilo komunitu spolu s Rupnikem a následovalo ho do Říma, kde si následně otevřel svou uměleckou a teologickou školu, Centrum Aletti. Kněz umělec byl také obviněn z toho, že v centru provozoval sexuální praktiky se zasvěcenými ženami.

Hosta působila jako generální představená komunity Loyola v letech 1994-2023. Z vedení komunity byla v červnu v tichosti odvolána dekretem, který jí zaslal římský pomocný biskup Daniele Libanori, SJ.

Bývalé představené bylo nařízeno, aby se po dobu tří let nestýkala se současnými ani bývalými členkami komunity Loyola a aby jako "vnější pokání" po dobu jednoho roku každý měsíc putovala do mariánské svatyně a modlila se "za oběti otce Marka Ivana Rupnika a za všechny řeholnice komunity Loyola," kterým podle obvinění ublížila.

Libanori poprvé odhalil obvinění z Rupnikova sexuálního a duchovního zneužívání řeholních sester, když byl na základě stížností na Hosta vyslán k vyšetřování komunity Loyola ve Slovinsku.

Podle prohlášení lublaňské arcidiecéze požádal arcibiskup Stanislav Zore o vizitaci komunity Loyola v roce 2019 a o výsledcích informoval vatikánské dikasterium pro zasvěcený život v únoru 2020.

Protože komunita Loyola měla svůj generální dům v Římě, předalo vatikánské dikasterium záležitost římské diecézi, která vyslala komisaře, aby se sestrami promluvil, a v září 2022 zaslala dikasteriu prostřednictvím apoštolské nunciatury závěrečnou zprávu.

Římská diecéze vydala v září zprávu o vyšetřování Rupnikova centra Aletti, v níž dospěla k závěru, že centrum má "zdravý komunitní život ..., který je prostý zvláště závažných problémů", což vyvolalo "zmatek" obětí Rupnikova duchovního a sexuálního zneužívání.

Zdroj: https://www.catholicnewsagency.com/news/256290/breaking-vatican-closing-down-loyola-community-co-founded-by-rupnik